Skip to content

Kekkilä-BVB valmistautuu ennätyskauteen – 12 tuotantolaitostamme neljässä maassa täydessä toiminnassa

March 18, 2021

Runsaslumisesta talvesta huolimatta Euroopan johtavan kasvualustavalmistajan Kekkilä-BVB:n kaikki tuotantolaitokset ovat tehneet kevään kysyntäpiikkiä varten aikaisempaa suurempia varastoja alkuvuoden aikana. Keski-Euroopassa ammattiviljelijät ja kotipuutarhurit ovat jo aloittaneet viljelyn. Pandemian myötä ihmiset hakeutuvat luontoon vapaa-aikanaan, mikä lisää viheralueiden tarvetta kaupunkiympäristössä. Tämän ennakoidaan vaikuttavan positiivisesti Kekkilä-BVB:n viherrakentamisen kasvualustojen kysyntään.

Viime vuonna Kekkilä-BVB ylsi huippumyynteihin. Liikevaihto kasvoi edellisvuodesta 20 prosenttia 300 miljoonaan euroon. Liikevaihdon ja kysynnän kasvu tuli kaikista tulosyksiköistä eli ammattiviljelystä, harrastajaviljelystä ja viherrakentamisesta. Voimakkaimmin kasvoi yksityiskuluttajille suunnattu vähittäismyynti. Myös ammattiviljelijöille myytävien kasvualustojen globaali myynti kasvoi Covid-19 tuomista haasteista huolimatta. Pandemia sulki rajoja ja vaikeutti aluksi kuljetuksia niin Keski-Euroopassa kuin Pohjoismaissa kesken juuri alkaneen ammattiviljelysesongin. Pandemia myös keskeytti usean kuukauden ajaksi hyvin alkaneen myynnin mm. Kiinaan ja USA:han.

Kuluttajamyynnin kasvuvauhti yllätti

Yllättävin pandemian vaikutus oli harrastajaviljelyliiketoiminnan tuotteiden erittäin voimakas kysynnän kasvu. Kun ihmiset siirtyivät etätöihin ja lähes kaikkea harrastustoimintaa rajoitettiin, puutarhaharrastus koki ennennäkemättömän kasvusysäyksen niin Ruotsissa, Suomessa kuin Keski-Euroopassakin. Lämmin kevät edesauttoi sesongin alkua ja sesonki jatkui poikkeuksellista myös läpi koko kesän. Jopa niin, että joissakin tuotteissa oli vaikea täyttää markkinoiden kysyntää. Kasvun odotetaan, jatkuvan myös tänä keväänä. Kekkilä-BVB on valmistautunut kysynnän kasvuun lisäämällä tuotantoaan. Kekkilä-BVB:llä on yhteensä 12 tuotantolaitosta Suomessa, Ruotsissa, Hollannissa ja Virossa.

Sekä Suomessa että Ruotsissa osa ammattiviljelijöistä on jo aloittanut kevään toimintansa ja harrastaja-puutarhurit siirtyvät pian sisäkasvien parista puutarhan hoitoon. Noin kuuden viikon kuluessa aloittavat pohjoisimmatkin ammattiviljelijät toimintansa. Monien kotipuutarhureiden uskotaan aloittavan hankinnat tänä keväänä hyvissä ajoin, sillä viime vuonna sekä kasvit että kasvualustat loppuivat monin paikoin kesken.

Harrastajamäärissä yli kolmanneksen kasvu

Kekkilä-BVB:n kyselyn mukaan koronaviruspandemia on vaikuttanut merkittävästi kuluttajakäyttäyty-miseen Suomessa ja Ruotsissa. 40% oli aloittanut puutarhanhoidon tai innostunut siitä uudelleen ja 35% vastanneista uudisti puutarhaansa tai teki muuten enemmän puutarhatöitä. Paikallisten tuotteiden arvostus on kasvanut enemmän kuin koskaan aikaisemmin ja yli 60 % vastanneista haluaa kasvattaa myös omaa ruokaa. Erityisen suosittuja ovat lehtivihannekset, yrtit, chilit ja muut vihannekset.

 

Search